"Det handlar om mina barn och barnbarn"

Tidigare SVT-meteorologen Pär Holmgren blir snart morfar. För honom har klimatfrågan blivit viktigare än någonsin, det är för nästa generation som han kämpar.

Pär Holmgren på seond hand i Uppsala. Till och med möblerna i fiket är till salu.

Pär Holmgren på seond hand i Uppsala. Till och med möblerna i fiket är till salu.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Söndagshäng2018-08-04 21:00

Exakt på sekunden, på utsatt tid, är Pär Holmgren där. Han står mitt i fiket på Helping hand i Boländerna i Uppsala, redo att leverera. En rest från tv-världen. Sändning, tagning.

Det var Pär Holmgren som propsade på att vi skulle ses just här, på en second hand som är lättillgänglig med bil.

– Jag tar elbilen, säger han på telefon när vi bokar mötet.

Han har ett kall, ett nu mångårigt engagemang för vårt klimat.

– När jag blev pappa för 25 år sedan förstod jag att de där teorierna som jag hade sett – det handlar om mina barns framtid. Människor i min ålder och uppåt håller på att förstöra mina barns framtid. Så här får det inte vara, säger han.

Han föddes i Gävle och flyttade som 5-åring till Uppsala. Hans årskull var den första i då nybyggda Årstaskolan. Gymnasiet läste han på Celsiusskolan, därefter tog han licentiatexamen inom meteorologi vid Uppsala universitet. Till SVT kom han i slutet av 80-talet, till en början jobbade han parallellt med forskarstudierna.

Många minns den långhårige meteorologen i slutet av nyhetsprogrammen. En gång inför ett juluppehåll chockade han alla med en peruk som fick det att se ut som om han klippt sig.

På SVT skapade Pär Holmgren sin plattform. Sedan han lämnade tv-produktionen 2008 har han blivit en av Sveriges mest aktiva klimatdebattörer. Han får ofta uttala sig som expert i klimatfrågor.

– Jag är själv inte klimatforskare. Men jag har ett stort nätverk bland forskare på området, säger han.

Han är mer välfriserad numera, men visst är lockarna synliga.

Pär har lite rockstjärnestatus över sig. Han har till och med gett sig upp på musikscenen på Sweden Rock Festival för miljöns skull.

Teoretikern som blev miljöpredikant.

– Jag äter nästan aldrig kött och jag flyger nästan aldrig. Jag skulle aldrig åka på en nöjesresa över en weekend. Jag har flugit en gång de senaste sex-sju åren. Det var när jag och sonen flög till USA förra året, en resa vi hade planerat i många år.

Pär Holmgrens tre barn har flyttat hemifrån nu, men alla bor kvar i Uppsala. Pär Holmgren själv tycks bo lite varstans.

– Jag är fortfarande skriven i Uppsala, men jag är världsmedborgare. Oftast sover jag i Stockholm.

Det där med fasta rutiner är inte Pär Holmgrens grej. Under åren när han var frilans och föreläste om klimatfrågan flöt jobb och fritid ihop. Han skrev böcker långt in på nätterna och sov på förmiddagen. Men för tre år sedan gick Pär Holmgren över till näringslivet.

Hans senaste titel är naturskadespecialist.

– Länsförsäkringar skiljer sig från andra försäkringsbolag. Vissa andra banker och försäkringsbolag tycker att klimatfrågan blir lite jobbig för att den är så långsiktig, men för oss, som är kundägda, blir det självklart att väva in den. Det gör att vi får mer trovärdighet.

Också i sin nya roll fortsätter Pär Holmgren att driva opinion i klimatfrågan. Han har 12 000 följare på Twitter och bara några dagar innan vi ses så är Pär Holmgren med i SVT:s extrasändning "Sverige brinner". Den här fredagen rasar skogsbränderna ännu runt om i landet och den tryckande värmeböljan har kvar sitt långvariga grepp över Uppsala. Hettan klibbar inne i second hand-butiken.

Det är supervarmt ute och det brinner i Sverige, vad tänker du nu när det ser ut så här?

– Det blir delade känslor. Först och främst är det förskräckligt, en tragedi och en katastrof. För mindre skogsägare kan det vara hela deras skog som brinner. Men samtidigt får man hoppas att en sådan här katastrof blir en väckarklocka. Att vi förstår allvaret i klimatförändringarna, säger Pär Holmgren.

Han hävdar att torra somrar, likt den som drabbat landet i år, kommer bli allt vanligare.

– Det är en markant ökad risk för längre och torrare somrar – och det räcker för att brandrisken ska bli extremt hög.

Ofta talas det om skillnaden mellan väder och klimat. Väder skiftar snabbt. Klimatförändringar sker långsamt och mäts till exempel med långsiktig temperaturstatistik. Men årets långa värmebölja visar på något nytt, en låsning i vädersystemet. Pär Holmgren menar att vissa forskare redan varnat för värmeböljor likt den vi sett i år.

– För några år sedan började en del forskare skriva om att jetströmmen uppe i atmosfären börjar försvagas. Teoretiskt kan det leda till fler fastlåsta vädersituationer. Senaste året har fler forskare börjat säga att Golfströmmen har försvagas lite och det skulle också enligt vissa forskare kunna leda till att det blir vanligare med fastlåsta vädersituationer. Man ska inte dra för stora växlar på enskilda väderhändelser, men om det stämmer att klimatförändringarna inte bara ändrat väderstatistiken (med högre temperaturer) utan också vädermönstren i atmosfären – då är det är riktigt allvarligt. Det kommer inte bara bli varmare, utan det kommer också bli vanligare med värmeböljor, varnar Pär Holmgren.

Han anser att det inte går att blunda för växthusgasernas påverkan på vår atmosfär längre. Nu är det dags att agera.

Först och främst gäller det att rösta för klimatet, menar han.

– Eftersom det är valår brukar jag säga att om man vet vilket parti man vill rösta på är det viktigt att man personkryssar. Det finns i dag i de allra flesta partier duktiga politiker inom miljöfrågan. Inte minst i Uppsala, säger han.

Förutom att kryssa in miljöengagerade politiker är det viktigt att försöka sluta flyga. Vi måste även minska vårt bilresande och äta mindre kött, enligt Pär Holmgren.

– Om man vill äta kött så välj bra kött, gärna Kravmärkt från bönderna i Uppland och kanske lite viltkött också.

Får du klimatångest?

– Vid några tillfällen har jag fått det. Inte för att det är varmt ute, men det har hänt någon gång när jag har lyssnat på en föreläsare som jag har extremt mycket respekt för. När man plötsligt inser att läget är mycket allvarligare än vad man trodde innan.

Hur känns det att bli morfar?

– Det ska bli väldigt kul. Det känns jättebra! Min äldsta dotter har sett fram emot det här. Men kopplat till mitt klimatengagemang så kanske jag kommer att bli ännu jobbigare. Då gäller det inte bara mina barn, det gäller även mina barnbarn. Jag kommer bli ännu värre mot de människor som inte bryr sig. Man kan inte längre säga att man inte vet.

Intervjun är över. Pär Holmgren lämnar butiken lika snabbt som han dök upp. Som en virvelvind drar han vidare.

Efter intervjun skriver Pär Holmgren på mejl: ”Funderar över ”klimatångest…” Jag har faktiskt klimatångest just nu ­– inför den befarade extrema värmen över Spanien/Portugal. Men jag hade ju inte det när intervjun gjordes…”

matilda.nilsson@unt.se

Min bästa söndag

Frukost

Jag har inga rutiner, jag lever i nuet så mycket som möjligt. Har jag inte något speciellt inplanerat försöker jag sova ut så länge som det bara går. Jag kanske ligger kvar i sängen och läser någon bra bok. Jag läser ganska mycket. Eller så tar jag en lång promenad eller springer ett varv. Jag springer inte jättemycket, men det är det sättet som jag tränar på.

Lunch

Jobbar man med klimatfrågan på det sätt som jag gör, och framför allt som jag gjorde under frilansåren från 2008 när jag lämnade SVT till 2015 när jag blev anställd av Länsförsäkringar, så är det ingen skillnad på fritid, ledighet och arbete. Mitt arbete har otroligt mycket tågresor i hela Sverige. Inte en dag är en annan lik. Det är jätteskönt. Jag har inga rutiner.

Eftermiddag

En riktigt skön dag är när jag bara det lugnt. Det är mitt motto när jag har semester; att göra så lite som möjligt – eftersom min agenda resten av året brukar vara knökfull.

Kväll

På sommaren äter jag nästan ingenting. Jag är nästan fruktarian på sommaren. En del av mina kompisar tycker nog att jag är lite jobbig just för att jag inte ens har rutiner kring att äta middag.

Natt

Jag går och lägger mig när jag är trött. Under de perioder om jag skrev böcker som mest intensivt sov jag ungefär mellan klockan 8 och 13. Jag var vaken hela natten, då fick jag arbetsro, så somnade jag tidigt på morgonen och sov en liten bit in på dagen. Men det funkar inte med ett vanligt kontorsjobb. Veckor när jag har övergripande kontorsjobb är jag som de flesta andra, jag somnar vid 22-23 och vaknar vid 6.

Pär Holmgren

Ålder: 53 år.

Gör: Naturskadespecialist.

Bor: I universum. Sover i Stockholm, för det mesta.

Familj: Tre barn, två döttrar som är 25 och 22 år och en son som är 20 år.

Okänd talang: De senaste åren har jag fastat hårt på sommaren. Jag lever mest av frukt och färska grönsaker då, både för välmående och av hållbarhetstänk.

Frågan du aldrig fått: "Vad har du för mål med ditt klimatengagemang?"

Svaret på frågan som han aldrig fått (målet med ditt klimatengagemang): "Att få uppleva dagen när halten växtgaser i klimatet börjar minska, vilket är en mycket större utmaning än att utsläppen ska börja minska. Jag hoppas och tror att vi kommer se utsläppen minska globalt inom fem år. Det händer så mycket nu i Kina och förhoppningsvis i Indien. Rent teoretiskt kan vi minska andelen växthusgaser i klimatet inom några årtionden, men då måste vi agera nu."

Favoritväder: "Älskar när försommaren kommer efter en mörk och lite seg vårvinter. När man känner att nu kommer värmen, och naturen vaknar upp. Som meteorolog och rent vetenskapligt är det mer spännande när det kommer någon form av oväder. Det är mer intressant än "sol i dag". Väder som leder till rekord är spännande."

Lyssnar på: Svår, progressiv rock. "King Crimson" är ett av mina absolut största favoritband. Inom de flesta genrer finns det fin musik.

Läser: Mest populärvetenskap. Tittar alltid igenom böckerna när jag är på second hand. En bra bok ska helst ha någon typ av samhällskritik inbyggd i boken. Köper mycket böcker från Bokförlaget Bakhåll.

Högst upp i boktraven: Jens Holms bok "Om inte vi, vem?"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!